Psychodynamische therapie

Sinds september 2021 ben ik psychodynamisch therapeut in opleiding!

Psychodynamische psychotherapie is een persoons- gerichte behandeling waarbij de ontwikkeling van de mens centraal staat. Gedachten, gevoelens, verlangens, motieven en gedrag worden beschouwd in samenhang met vroegere ervaringen.

Met psychodynamische therapie worden onbewuste emoties en gedachten zichtbaar gemaakt om de achtergrond van jouw hulpvraag beter te leren begrijpen en te verwerken. Je krijgt meer inzicht in jezelf en daarmee meer controle op je doen en laten en jouw relatie met anderen.

Bij Psychodynamische therapie gebruiken we verschillende methoden in combinatie met elkaar om beweging te kunnen brengen in wat er mogelijk vastzit/ blokkeert. We onderzoeken samen jouw hulpvraag en gaan op zoek naar de kern van de hulpvraag. Vanuit deze kennis kijken we welke methode het beste bij jou past om deze beweging mogelijk te maken. Psychodynamische therapie is geen ‘one size fits all’ behandeling. Daarom zal de precieze inhoud van de behandeling per persoon verschillen. De lengte en de vorm van de behandeling ligt aan het type probleem dat wordt behandeld, aan jou als persoon en aan mij als therapeut.

Ik zal als jouw behandelaar actief, emotioneel betrokken, echt en authentiek zijn. Daarbij kan ik mij ook kritisch ten opzichte van jouw houding tonen. Maar weet dat ik voor jouw authentieke gevoelens altijd respect zal tonen. Je wordt aangemoedigd, geadviseerd en bevestigd en met je gedachten en gevoelens geconfronteerd. Deze gevoelens en gedachten worden ook geïnterpreteerd en verhelderd. Dit schept dus bewustzijn, verheldering en verbetering van relaties met anderen maar ook vooral van de relatie die je met jezelf hebt.

Daar ik nog in opleiding ben zal er met veel zorg en aandacht tijd worden genomen voor jouw behandeltraject middels supervisie en intervisie onder leiding van ervaren mentoren en psychodynamisch therapeuten werkzaam aan de Academie voor Psychodynamica.

Bij RET-therapie zal ik je helpen bij het opsporen van negatieve, irrationele gedachten. Door te leren om deze te vervangen door rationele gedachten, is het mogelijk om een meer realistische kijk op jezelf en de omgeving te krijgen. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie.

We leven allemaal in meerdere systemen. Onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring om er een paar te noemen. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze patronen kan je in je huidige leven weer tegen komen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld je relatie of je werk. Met het systemisch werk kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken.

Innerlijk kind werk is een terugblik naar je verleden. Veel van hoe jij nu in het leven staat, is ontstaan in je kinderjaren. Van plezierige jeugdervaringen kun je een leven lang genieten. Van onplezierige ervaringen kun je een leven lang last hebben. Hoewel we allemaal verschillende emoties en gevoelens beleven, kunnen bepaalde ervaringen zodanig doorwerken dat het je belemmert of blokkeert. Leer jouw beschadigde en pure kind en daardoor jouw behoeftes kennen en ontdek hiermee een nieuw volwassen perspectief.

Regressietherapie betekent dat we door middel van hypnotherapie teruggaan in je huidige leven, om de oorzaak van problemen op te zoeken. We krijgen in ons leven te maken met allerlei andere mensen en allerlei gebeurtenissen. Deze zorgen ervoor dat wij bepaalde overtuigingen hebben, over alles wat er om ons heen gebeurt, maar vooral ook over onszelf. Die overtuigingen kunnen belemmeringen worden, oftewel blokkades. Met regressietherapie richten we ons op deze blokkades; we kunnen uitzoeken waar ze vandaan komen en deze blokkades ontkrachten, waardoor je jezelf juist weer kracht geeft.

Hypnotherapie is een bewezen effectieve therapievorm waarbij hypnose (trance) wordt gebruikt om bepaalde klachten te behandelen. Je kunt hiermee jouw onderbewustzijn aanspreken en hiermee jouw gevoelens en klachten beter leren kennen. Deze therapie wordt bij onder andere angstklachten, depressieve gevoelens, lichamelijke klachten, slaapproblemen en stress gebruikt.

Bewuster leven met aandacht en mildheid, daar gaat mindfulness over. De basis van mindfulness is aandacht brengen in de enige tijd die we hebben om te leven: het huidige moment, 'hier' en 'nu'. Dat doe je door je innerlijke reacties waar te nemen die zich laten zien in gedachten, emoties en gevoelens. MBCT (Mindfulness Based Cognitieve Therapie) heeft het principe toegankelijk gemaakt voor een grote groep mensen, die kampen met depressieve gevoelens, pijnklachten hebben, of die op zoek is naar een bruikbare manier om goed om te gaan met de onvermijdelijke stress van het leven.

Bio-energetica is een lichaamsgerichte methode, die erop gericht is om blokkades van spanning die zich in het lichaam vastgezet hebben, los te laten en een goede doorstroming van energie te bevorderen. Door middel van oefeningen met ademhaling, het laten trillen of losschudden van het lichaam, lichaamshouding, expressie, uitrekken en spontane bewegingen worden lichaam en geest weer in balans gebracht en wordt vitaliteit en levenskracht bevorderd.

Tarieven
Contact